Hallo kinderen, welkom in de Peperbus toren

Leuk dat jullie op de website van de Peperbus kijken. We zullen jullie iets vertellen over deze mooie toren. De toren bestaat uit 3 blokken op elkaar, dan de omloop rond de lantaarn, waar de klokken in zitten en dan het dopje, de koepel.

toren Peperbus Bert Dijkink 2005 Klokkentoren Peperbus Zwolle
Op de tekening van de toren, gemaakt door Bert Dijkink, een Zwolse tekenaar, zie je dat je in de toren kunt kijken.
Je ziet de klokkenluiders (de blauwe poppetjes) bezig om de klokken te luiden. Bert, de tekenaar, is ook klokkenluider.
Hij is de baas van de andere klokkenluiders, de luidmeester.
Om de omloop is een kooi gebouwd, zodat je niet van de toren af kunt vallen.

In de lantaarn hangen 51 klokken, van hele grote tot hele kleine. Diegene die de klokken kan bespelen met een toetsenbord van stokken heet de beiaardier. Hij speelt elke week twee keer een uur, op donderdagavond en op vrijdagmorgen. Hij heet Martien.

Vier van de klokken zijn om te luiden. Dat kan met de hand of automatisch. Er is een echt klokkenluidersgilde, die de klokken gaan luiden op speciale dagen, zoals Konings-dag, Bevrijdingsdag en bij de intocht van Sinterklaas.

De toren hoort bij de kerk, een basiliek genoemd, en is al gebouwd meer dan 550 jaar geleden.

Torenbrand Onze Lieve Vrouwetoren, Zwolle 1815 De toren heeft ook een keer in brand gestaan. In het jaar 1815 is de bliksem ingeslagen en is de toren een heel stuk afgebrand. Omdat ze niet direct geld hadden om hem te maken, heeft het 13 jaar geduurd voor ze te toren weer gemaakt hebben. In 1828 is het koepeltje op de lantaarn gezet. Toen kreeg de toren ook de naam Peperbus. Omdat hij op een peperstrooier of peperbus lijkt.

Alle Zwollenaren zijn trots op de toren. Ze hebben er ook een mooi lied bij gemaakt: Ik ben een Zwollenaar..

Beneden in de torenhal kun je een kaartje kopen om de toren te beklimmen. Het is best een heel eind klimmen, maar dan heb je ook uitzicht over de hele stad. Op de rand van de omloop bevinden zich borden om je te helpen wat je allemaal kunt zien. Zo kun je het ei zien dat op het museum De Fundatie is gebouwd, de markt, verschillende kerken en als mooiste misschien wel, de Sassenpoort. Als je weer beneden komt krijg je een herinneringskaartje dat je de Peperbus beklommen hebt. Daar staat op hoeveel treden de toren heeft. Dat gaan we dus niet verklappen! Veel plezier met klimmen, kijken en weer dalen. Loop niet te snel omhoog en let op de bordjes.