Welkom op de website van de 'Peperbus' te Zwolle

De Peperbus is hét icoon van de stad Zwolle. De 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, zoals de toren eigenlijk heet, is de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe basiliek. Deze R.K.kerk heeft haar titel 'basilica minor' (kleine basiliek) in 1999 ontvangen van paus Johannus Paulus de IIe ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van het gebouw als kerk. De toren is eigendom van de gemeente Zwolle.

De Peperbus geeft een weids uitzicht over de stad en omgeving. Bij helder weer zijn de silhouetten van Kampen en Hasselt te zien. Met informatieborden op dle balustrade worden de belangrijke gebouwen in en buiten Zwolle aangeduid.
De toren kan beklommen worden met maximaal 20 personen tegelijk.

Openstelling

De openstelling is dagelijks, behalve op zon- en feestdagen.
Kijk naar de gedetailleerde openingstijden.


In verband met het stemmen van het grote orgel in is donderdag 29 maart de basiliek gesloten.

Kerkdiensten in de basiliek: Rooster


Beiaard

De Peperbus bezit een beiaard met 51 klokken. Vier daarvan worden ook gebruikt als luidklok. De oudste klok is van de hand van de wereldberoemde klokkengieter Geert van Wou, die deze 'Mariaklok' in 1484 plaatste met 5 andere luidklokken. De andere 5 Van Wou-klokken zijn in de loop der eeuwen verdwenen.In 1714 werd een luidklok toegevoegd door Albert Grave en Claes van Noorden uit Amsterdam. Deze klok is ook nog aanwezig in de beiaard en fungeert ook als luidklok.

In 1930 werd de toren verrijkt met een Taylor beiaard. Het speelwerk is voorzien van een automatisch speelwerk, dat om het kwartier een korte melodie speelt. De stadsbeiaardier Martien van der Knijff bespeelt de beiaard wekelijks op donderdag van 19.30 tot 20.30 uur en vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur en op plaatselijke en nationale gedenk- en feestdagen.

Vanaf de Peperbus

Tijdens de reformatie was de kerk aan de eredienst onttrokken. In 1591 werd de laatste dienst gehouden. Koning Lodewijk Napoleon gaf in 1809 het kerkgebouw, dat intussen allerlei niet-kerkelijke functies had gehad, terug aan de rooms-katholieken. Tevens bepaalde Lodewijk Napoleon dat de toren eigendom van de Gemeente Zwolle zou blijven.

In de jaren 2002 tot 2005 is de toren grondig gerestaureerd. Alle roestige ankers en ijzers zijn vervangen evenals het rotte hout en de gebarsten natuursteen. De vorm en uitstraling van de toren moesten daarbij intact blijven. De beiaard is met 4 klokken uitgebreid en er is een nieuw klavier geplaatst.

In 2014 is er ter beveiliging een ijzeren kooiconstructie rondom de omgang bij de lantaarn gemaakt.

Voeg toe aan uw agenda
6 oktober 2018
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
Gregoriaanse vesper
Serie Programma
Op zaterdag
Aanvang 15:30 uur
Locatie Onze Lieve Vrouwe Basiliek [kaart/route]
Uitvoerende(n) Schola Cantorum Campensis o.l.v. Ditty van den Berg-Krijger