Welkom bij de 'Peperbus' of Onze Lieve Vrouwetoren in Zwolle

De Peperbus is samen met de Sassenpoort icoon van de stad Zwolle. De 75 meter hoge Onze Lieve Vrouwe toren, zoals de toren eigenlijk heet, is de klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe basiliek. Deze R.K.kerk, behorend bij de Thomas a Kempisparochie, heeft haar titel 'basilica minor' (kleine basiliek) in 1999 ontvangen van paus Johannus Paulus II ter gelegenheid van het 600 jarig bestaan van het kerkgebouw. De toren is eigendom van de gemeente Zwolle en daarom ook de stadstoren.

De Peperbus geeft een fantastisch uitzicht over de stad en omgeving. Bij helder weer zijn de silhouetten van Kampen en Hasselt te zien. Met informatieborden op dle balustrade worden de belangrijke gebouwen in en buiten Zwolle aangeduid.
De toren kan beklommen worden met maximaal 20 personen tegelijk.

Openstelling

De winteropenstelling (1 nov. tot 1 april)
Ma-vr : 13:30-15:30 uur
Za: 13.00-16.00 uur
In de crocusvakantie van 18 t/m 23 februari is de basiliek en Peperbus dagelijks geopend van 11.00 tot 16.00 uur!
Op woensdag 27 februari zijn toren en basiliek de hele dag gesloten.

Kijk voor uitzonderingen naar de gedetailleerde openingstijden.

Kerkdiensten in de basiliek: Rooster

Sinds september 2018 zijn de luidklokken handmatig te luiden. Dit wordt verzorgt door het Klokkenluidersgilde St. Michael.
Klokkenluidschema:

Beiaard

De Peperbus heeft een beiaard met 51 klokken. Vier ervan worden gebruikt als luide bel. De oudste klok komt van de wereldberoemde klokkengieter Geert van Wou, die deze "Marien klok" in 1484 plaatste met 5 andere luide klokken. De overige 5 horloges van Van Wou zijn in de loop der eeuwen verdwenen: in 1714 werd een luide bel toegevoegd door Albert Grave en Claes van Noorden uit Amsterdam. Deze klok is ook aanwezig in de beiaard en doet ook dienst als bel.

In 1930 werd de toren verrijkt met een Taylor-beiaard. De game bevat een automatisch spel dat om de vijftien minuten een kort deuntje speelt. De beiaardier van de stad, Martien van der Knijff, speelt het carillon wekelijks op donderdagen van 19.30 tot 20.30 uur en op vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur, evenals op lokale en nationale gedenktekens en feestdagen.

Tijdens de Reformatie werd de kerk verwijderd van de dienst. In 1591 werd de laatste dienst gehouden. Koning Lodewijk Napoleon keerde in 1809 terug naar de katholieken het kerkgebouw, dat inmiddels allerlei niet-kerkelijke functies had. Lodewijk Napoleon besloot ook dat de toren eigendom zou blijven van de gemeente Zwolle.

In de jaren 2002 tot 2005 is de toren grondig gerestaureerd. Alle roestige ankers en ijzer werden vervangen, evenals het rotte hout en de gebarsten natuursteen. De vorm en het uiterlijk van de toren moesten worden bewaard. De beiaard is uitgebreid met 4 bellen en er is een nieuw toetsenbord geplaatst.

In 2014 werd om de lantaarn een ijzeren kooi om veiligheidsredenen gebouwd.

Bekijk de link naar foto's en video's om een ​​idee te krijgen van het uitzicht vanuit Peperbus: een belevenis voor jong en oud. Let op de 256 stappen die moeten worden genomen. Er is geen lift!

Voeg toe aan uw agenda
6 april 2019
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
Passiemuziek
Serie Programma
Op zaterdag
Aanvang 15:30 uur
Locatie Basiliek Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming [kaart/route]
Uitvoerende(n) Cappella Fontana o.l.v. Dik de Weger m.m.v. Tjalling Roosjen en Juun Voorhoeve, continuo.
Gepassioneerde passiemuziek.