Welkom op de website van de 'Peperbus' te Zwolle

Peperbus Zwolle met deel van kerk

De Peperbus of Onze Lieve Vrouwetoren is eigendom van de Gemeente Zwolle. De 75 meter hoge toren bezit een beiaard met 51 klokken. De toren is te beklimmen tijdens openstellingen van de basiliek. 236 treden leiden u naar de trans. De Peperbus geeft toegang tot de kerk en is klokkentoren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek.

De Peperbus geeft een weids uitzicht over de stad en omgeving. Bij helder weer zijn de silhouetten van Kampen en Hasselt te zien. Met informatieborden op de balustrade worden de belangrijke gebouwen in en buiten Zwolle aangeduid.
De toren kan beklommen worden met maximaal 20 personen tegelijk.

De openstelling is dagelijks, behalve op zon- en feestdagen.
Kijk naar de gedetailleerde openingstijden.

Tijdens de reformatie was de kerk aan de eredienst onttrokken. In 1591 werd de laatste dienst gehouden. Koning Lodewijk Napoleon gaf in 1809 het kerkgebouw, dat intussen allerlei niet-kerkelijke functies had gehad, terug aan de rooms-katholieken. Tevens bepaalde Lodewijk Napoleon dat de toren eigendom van de Gemeente Zwolle zou blijven.

Beiaard

In 1930 werd de toren verrijkt met een Taylor beiaard. Het speelwerk is voorzien van een automatisch speelwerk, dat om het kwartier een korte melodie speelt. De stadsbeiaardier Martien van deer Knijff bespeelt de beiaard wekelijks op vrijdag van 11.00 tot 12.00 uur en zaterdag van 13.30 tot 14.30 uur.

In de jaren 2002 tot 2005 is de toren grondig gerestaureerd. Alle roestige ankers en ijzers zijn vervangen evenals het rotte hout en de gebarsten natuursteen. De vorm en uitstraling van de toren moesten daarbij intact blijven. De beiaard is met 4 klokken uitgebreid en er is een nieuw klavier geplaatst.

In 2014 is er ter beveiliging een ijzeren kooiconstructie rondom de omgang bij de lantaarn gemaakt.

Voeg toe aan uw agenda
24 december 2017
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
Kerstnachtmis
Serie Programma
Op zondag
Aanvang 20:00 uur
Locatie Onze Lieve Vrouwe Basiliek [kaart/route]
Uitvoerende(n) Basiliekkoor