De andere kerken
Van de middeleeuwse stad

Grote of St. Michaëlskerk
De hoofdkerk van het middeleeuwse Zwolle is de St. Michaëlskerk. De stadskerk is traditiegetrouw genoemd naar de beschermheilige van de stad, de aartsengel Michaël. Het gotische gebouw is gebouwd in de 15e eeuw. Daarvoor stond er al een romaanse kerk uit de 11e eeuw. Tot 1669 bezat de kerk een toren van 115 meter hoog. In 1669 sloeg de bliksem in de toren. Poging om de toren te herbouwen mislukte. In 1682 zakte de toren verder in en werd besloten hem helemaal af te breken.
De Onze Lieve Vrouwekapel was de nevenkerk van de stadskerk. De aan Onze Lieve Vrouwe toegewijde kapel, die voor 1981 nooit als parochiekerk is gewijd, werd nodig om de grote toestroom aan gelovigen in de 14e eeuw te herbergen.
Broerenkerk
De voormalige bibliotheek van het klooster, De Librije — tot voor kort een bekend driesterrenrestaurant — staat los van het Broerencomplex.
In 1464 stichtten de Dominicaner monniken er — net buiten de toenmalige stadsmuur — hun klooster. In 1581 werden ze de stad uitgedreven. Het gebouw werd buiten gebruik gesteld. In de 19e eeuw deed het dienst als kazerne. In de 80-er jaren is het kloostergedeelte verbouwd tot conservatorium en de kerk werd voor de Hervormde Gemeente ingericht. Na het gereed komen van de restauratie van de Bethlehemskerk werd de Broerenkerk voor de eredienst gesloten. Eerst vonden er exposities en beurzen plaats. De plafondschilderingen zijn uniek. Het Scheuer-orgel is nog aanwezig en wordt regelmatig bespeeld. In 2013 werd de kerk ingericht tot boekwinkel van Boekhandel Waanders: Waanders in de Broeren

Waalse Kerk
Het Kadeneterklooster of de Geertrudiskapel, zo stond de Waalse Kerk in Zwolle bekend in de Middeleeuwen. De Zusters des Gemenen Levens, een stroming vanuit de Moderne Devotie, richtten er hun klooster in rond 1390. Omstreeks 1480 was het een bloeiend convent. Ook dit klooster werd in 1581 gesloten. Na de verdrijving van de Hugenoten in Frankrijk is het in gebruik bij de Waalse Gemeente.
De Proosdij
De Bethlehemkerk was onderdeel van het voormalige klooster Bethlehem. Dit klooster werd gesticht in 1309 en was daarmee het eerste klooster in Zwolle. Ook de Refter, het eetzaalcomplex, is bewaard gebleven. Het complex strekte zich uit van de Sassenstraat tot de Schoutenstraat en Nieuwe Markt. Ook het Karel V-huis maakte deel uit van het kloostercomplex. Thans is er De Proosdij gevestigd, nadat de kerk geseculariseerd is. Er bevindt zich o.a. een sushi-bar in. Het Quellhorst-orgel is nog aanwezig en ook bespeelbaar.
