PeperbusStadDe andere kerken

De andere kerken

Van de middeleeuwse stad

Grote of St. Michaëlskerk

De hoofdkerk van het middeleeuwse Zwolle is de St. Michaëlskerk. De stadskerk is traditiegetrouw genoemd naar de beschermheilige van de stad, de aartsengel Michaël. Het gotische gebouw is gebouwd in de 15e eeuw. Daarvoor stond er al een romaanse kerk uit de 11e eeuw. Tot 1669 bezat de kerk een toren van 115 meter hoog. In 1669 sloeg de bliksem in de toren. Poging om de toren te herbouwen mislukte. In 1682 zakte de toren verder in en werd besloten hem helemaal af te breken.
De Onze Lieve Vrouwekapel was de nevenkerk van de stadskerk. De aan Onze Lieve Vrouwe toegewijde kapel, die voor 1981 nooit als parochiekerk is gewijd, werd nodig om de grote toestroom aan gelovigen in de 14e eeuw te herbergen.

Waanders in de Broeren

Waalse Kerk

Het Kadeneterklooster of de Geertrudiskapel, zo stond de Waalse Kerk in Zwolle bekend in de Middeleeuwen. De Zusters des Gemenen Levens, een stroming vanuit de Moderne Devotie, richtten er hun klooster in rond 1390. Omstreeks 1480 was het een bloeiend convent. Ook dit klooster werd in 1581 gesloten. Na de verdrijving van de Hugenoten in Frankrijk is het in gebruik bij de Waalse Gemeente.

Af en toe wordt er nog een orgelconcert gegeven op het Quellhorstorgel van de Proosdij