De Peperbusonze lieve vrouwetoren | zwolle
The Peperbus is an icon of the city of Zwolle. The 75 meter high Onze Lieve Vrouwetoren, as the tower is actually called, is the bell tower of the Basilica Onze Lieve Vrouw Tenhemelopname. This website mainly focuses on the tower and the bells, but also on the church and the city. Here you will find information about church, tower, bells and the city. The church can be visited; and you can climb the tower, but not now.
De toren
Vanuit welke richting je de stad ook nadert: van verre torent de Peperbus uit boven Zwolle. De Zwollenaar zegt blij te zijn bij terugkeer de Peperbus weer te zien. Vele steden hebben fraaie torens, maar alleen Zwolle heeft zijn Peperbus.
▷ De torenBeklimmingen
De toren is te beklimmen op alle werk- en zaterdagen; kijk hier voor de voorwaarden.
De klokken
De oudste klok die nog in de toren hangt komt van de wereldberoemde klokkengieter Geert van Wou. Klokken verdwenen, andere klokken werden weer toegevoegd. Pas in 1930 werd er in de Peperbustoren een carillon geplaatst. De toren is van de gemeente, het carillon ook. Maar de Zwolse Beiaardstichting organiseert de concerten.
▷ De klokkenDe stad
Zwolle is van oorsprong een vestingstad. Sinds 1230 bezit het stadsrechten. De Sassenpoort en de Peperbus worden meestal als eerste monument genoemd. Maar er zijn er meer, waaronder ook veel kerken. De stad dankt veel aan haar rijke Hanzehistorie en aan haar rol bij de verspreiding van de geestelijke stroming van de Moderne Devotie. Na de Franse Tijd waren de verdedigingswerken overbodig geworden en werden bijna alle poorten afgebroken, maar de oorspronkelijke structuur van de binnenstad bleef grotendeels intact.
▷ De stad