PeperbusPeperbus
Peperbus ◁

De Peperbus
onze lieve vrouwetoren | zwolle

The Peperbus is an icon of the city of Zwolle. The 75 meter high Onze Lieve Vrouwetoren, as the tower is actually called, is the bell tower of the Basilica Onze Lieve Vrouw Tenhemelopname. This website mainly focuses on the tower and the bells, but also on the church and the city. Here you will find information about church, tower, bells and the city. The church can be visited; and you can climb the tower, but not now.

De Peperbustoren gezien vanaf de Burgemeester Van Royensingel
Voeg toe aan uw agenda
21 juli 2024
Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle Onze Lieve Vrouwe Basiliek, Zwolle
16e zondag door het jaar
Serie Nederlandse liturgie
Op zondag
Aanvang 11:00 uur
Locatie Basiliek Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming [kaart/route]
Liturg pastor Jaap Scholten
Uitvoerende(n) Samenzang

De klokken

De oudste klok die nog in de toren hangt komt van de wereldberoemde klokkengieter Geert van Wou. Klokken verdwenen, andere klokken werden weer toegevoegd. Pas in 1930 werd er in de Peperbustoren een carillon geplaatst. De toren is van de gemeente, het carillon ook. Maar de Zwolse Beiaardstichting organiseert de concerten.

▷ De klokken

De stad

Zwolle is van oorsprong een vestingstad. Sinds 1230 bezit het stadsrechten. De Sassenpoort en de Peperbus worden meestal als eerste monument genoemd. Maar er zijn er meer, waaronder ook veel kerken. De stad dankt veel aan haar rijke Hanzehistorie en aan haar rol bij de verspreiding van de geestelijke stroming van de Moderne Devotie. Na de Franse Tijd waren de verdedigingswerken overbodig geworden en werden bijna alle poorten afgebroken, maar de oorspronkelijke structuur van de binnenstad bleef grotendeels intact.

▷ De stad
Zwolle Dynamisch