PeperbusToren

De toren

De Peperbus reikt hoog uit boven het centrum van Zwolle. Met haar 75 meter hoogte is ze zeker niet tot de hoogste kerktorens van Nederland te rekenen. Vergelijkbare torens zijn de Domtoren in Utrecht (112 m.) en de Lebuïnustoren in Deventer. Torens met een lantaarn. De Domtoren stond zelfs model voor de bouwers uit de 16e eeuw die de lantaarn bouwden. Kenmerk van Nederrijnse gotiek is het gebruik van baksteen, fraaie nissen en balustrades. Vergelijk met de St. Walburgiskerk te Zutphen. De Peperbus is een begrip in Nederland. Ze straalt eenvoud en vriendelijkheid uit, welke goed past in het gedachtegoed en de tijdgeest van de Moderne Devotie.

De indeling

De Peperbus toren bestaat uit 3 rechthoekige geledingen, een achthoekige lantaarn en een koepeldak met koperbeslag. In de derde geleding bevinden zich de luidklokken. Daarboven is een extra verdieping gebouwd voor uurwerk en speeltrommel. Het carillon is gebouwd in de lantaarn.

▷ De indeling

Het gebruik

De toren is — zeker na afbraak van de toren van St. Michaelskerk — een van verre afstand zichtbaar baken. De stad werd eigenaar van dat baken. Toren, klok en beiaard zijn er nu voor kerkelijk en voor algemeen gebruik.

▷ Het gebruik