De Basiliek

De Onze Lieve Vrouwe Basiliek is een laat-middeleeuwse kerk die tijdens de Reformatie in onbruik raakte, maar als gebouw en toren wel in stand bleef. Tijdens de Franse Tijd kwam zij weer in gebruik bij de rooms-katholieken; de toren werd gemeentelijk eigendom. De kerk is daarna uitgebreid met zijbeuken, maar die zijn bij de restauratie van 1975-1981 weer afgebroken. De herwaardering voor de neogothiek kwam net op tijd om het koor, de viering (de kruising met de zijbeuken) en de transepten in die stijl te bewaren. De basiliek hoort tot de parochie Thomas a Kempis. Zij wordt ook gebruikt voor concerten, met en zonder het monumentale Maarschalkerweerdorgel.
Van kerk tot basiliek
De kerk werd gebouwd in vier fasen. De eerste bouwfase vond plaats tussen 1394 en 1399. De kapel, bestaande uit het huidige koor, werd op 26 november 1399 gewijd door wijbisschop Hubertus Schenck. De tweede fase was tussen 1400 en 1417. Toen kwamen koor, transepten en een travee van het schip onder een dak. Het kerkschip werd in de 3e bouwfase in 1454 afgesloten met een westgevel. Op de toren na was de kruiskerk daarmee afgebouwd. De vierde fase voorzag in de bouw van een toren tussen 1463 en 1483. Deze bouwfase werd afgerond door plaatsing van zes klokken. Vanwege het 600-jarig bestaan ontving de kerk in 1999 de eretitel van basiliek. De kerk is nog steeds in gebruik voor katholieke erediensten.
▷ Basiliek Onze Lieve Vrouw ten HemelopnemingHet kerkinterieur
De zeshonderdjarige kerk vertelt haar geschiedenis aan de hand van haar interieur. Zowel uit de middeleeuwse tijd zijn beelden en sluitstenen bewaard gebleven. Het neogotische interieur met de schitterende glas-in-lood ramen is zeer de moeite waard. En niet te vergeten de schrijn van Thomas a Kempis.
▷ Opnamen▷ Het interieur
Het orgel
Het Maarschalkerweerdorgel van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek heeft een eigen website.
▷ MaarschalkerweerdorgelDe grote Restauratie
Na de Tweede Wereldoorlog raakte de kerk bouwkundig in verval. In overleg met de Rijksdienst voor de Monumentenzorg ontwikkelde architecten Verlaan en Nijhof een herstel naar de oorspronkelijke middeleeuwse situatie. De bouwvallige processiegangen werden weer gesloopt. Tijdens de restauratie kwam het besef dat de neogotische inrichting gespaard zou moeten blijven. Dat was voor het schip van de kerk al te laat. Aan de kant van het altaar bleven de negentiende-eeuwse aanpassingen gelukkig gespaard.
▷ Onze Lieve Vrouwe Basiliek Zwolle
De parochie
De Onze Lieve Vrouwe Basiliek maakt deel uit van de parochie Thomas a Kempis (IJsseldelta). Deze parochie is ontstaan door samenvoeging van meerdere parochies in Zwolle, Kampen, Hasselt, IJsselmuiden, Hattem en Herfte-Wythmen. De parochie bestaat uit meer locaties. Sinds Pinksteren 2006 worden in de basiliek de resten bewaard van Thomas a Kempis.
▷ Parochie Thomas a Kempis (IJsseldelta)De concertcommissie
De basiliek heeft een concertcommissie die concerten organiseert, begeleidt en promoot. De dirigent-organist heeft een vaste plaats vanuit zijn functie hierin. Hij vertegenwoordigt de basiliek ook in de werkgroep Kerken als Podium, waarvan hij mede-oprichter is.
Het Maarschalkerweerdorgel heeft altijd een prominente plaats in de concertserie.

Kerken als Podium
De werkgroep Kerken als Podium, opgericht in 1999, organiseert concerten in de Onze Lieve Vrouwe Basiliek, het ArtEZ Conservatorium, de Lutherse Kerk, de Doopsgezinde Kerk en de Plantagekerk. Het is het podium voor jonge talentvolle musici en (geoefende amateur-)koren. Hiervoor organiseert de werkgroep tweemaal per jaar een zaterdagmiddagserie in de vier binnenstadskerken in Zwolle en in het conservatorium, waarmee ook nauw wordt samengewerkt.
▷ Kerken als Podium