De bouw van de toren

De geschiedenis van de bouw van de Onze Lieve Vrouwe Toren, zoals de Peperbus eigenlijk heet, is interessant omdat er uniek archiefmateriaal uit de tijd van voor de Reformatie bewaard is gebleven. Dit archief geeft een compleet beeld over de torenbouw uit die tijd. Het is derhalve uniek voor de geschiedenis van de torenbouw in Nederland.
Oprichting
Na de voltooiing van de Onze Lieve Vrouwe Kerk in 1454 is er in 1457 reeds sprake van het maken van een klokkenstoel voor twee klokken. Of hier van de huidige onderste geleding van de romp of van een andere toren sprake is, is niet bekend. Waarschijnlijk is de bouw van de huidige toren begonnen in 1463.
▷ OprichtingTweede bouwfase: lantaarn
Het eerste plan voor de bouw van de lantaarn dateert van 1538. Het werk werd gegund aan Mr. Simon Penet uit Antwerpen. Hij voerde het werk niet uit, waarschijnlijk omdat de aanneemsom te laag bleek. Het werk werd — weliswaar vereenvoudigd — uiteindelijk uitgevoerd door Jacob van Collen in 1539.
▷ Tweede bouwfase: lantaarnDerde bouwfase
De in 1727 vervaardigde uivormige kap werd door brand verwoest in 1815. In 1828 werd aan Stadsarchitect Herman Klinkert de opdracht gegeven om de toren met lantaarn weer op te bouwen en van een koperen koepelvormig dak te voorzien. Deze bekroning leverde de toren de bijnaam: Peperbus op, waar Zwolle nu nog trots op is.
▷ Derde bouwfase