De Onze Lieve Vrouwebasiliek met Peperbus- toren wordt dagelijks opengesteld dankzij een grote groep vrijwilligers, de ‘Basiliekwacht’.
Tijdens openingstijden zitten steeds 2 wachters achter de tafel in de kerk om gasten te ontvangen, wegwijs te maken en toegang te verlenen tot de toren.

Bij de basiliekwacht zijn rondleidingsgidsen te leen in verschillende talen. Daarmee kan men een rondwandeling maken door de basiliek.
Tevens zijn er boeken te koop over de geschiedenis van de kerk, over het orgel, de gebrandschilderde ramen en over Thomas a Kempis. Naast boeken zijn er kaarsen, iconen en kaarten te koop.
Thomas a Kempis is een middeleeuwse Zwolse monnik, wiens gebeente bewaard wordt in de schrijn die achterin de basiliek, naast het altaar van Maria, Moeder van Smarten, is geplaatst.

Jaarlijks komen duizenden bezoekers naar de basiliek en de Peperbus. Er vinden ook rondleidingen plaats in overleg met de leiding van de basiliekwacht, Mw. Harriët Runhaar. Zij is per e-mail te bereiken: coherun@gmail.com