De klokken en de klokkenluiders

De oudste klok die nog in de toren hangt komt van de wereldberoemde klokkengieter Geert van Wou, die deze Mariaklok in 1484 plaatste met 5 andere luidklokken. De klokken hadden de toonhoogtes do re mi fa so en la. De overige 5 klokken van Van Wou zijn in de loop der eeuwen verdwenen: in 1714 werd een klok toegevoegd door Albert de Grave en Claes Noorden uit Amsterdam. Deze klok doet dienst als luidklok en is ook verbonden aan het carillon. Alle klokken hangen in de achtkantige lantaarn.
De klokken van Geert van Wou
Een klokkengieter uit Deventer ontving in 1480 al 73 rijnse guldens. In 1481 werd ijzerwerk gekocht om de klokken op te hangen. In 1484 kreeg meester Geert van Wou uit Den Bosch de opdracht om drie klokken te gieten, een sol van 929 pond, een fa van 1311 pond en een mi-klok van 1731 pond. In oktober van datzelfde jaar kwam daar nog een re-klok van 2300 pond bij. Op Palmpasen van het jaar 1485 werd ook nog een la-klok van 640 pond geleverd en tenslotte in 1486 een ut- of do-klok van 3437 pond. De klokken werden door negen vooraanstaande burgers van de stad geschonken. Hiermee was de toren met klokken voltooid. De romp was drie traveeën hoog. De huidige galmgaten laten nog de plaats van de zes luidklokken vermoeden. Van de klokken is alleen de la-klok nog aanwezig.
Het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël
Het klokkenluidersgilde is opgericht in september 2018. Het handmatig luiden van (kerk)klokken is tientallen jaren geleden in onbruik geraakt. De meeste klokken werden omgebouwd en geschikt gemaakt voor mechanisch luiden via een elektromotor met omkeermechanisme. De laatste tijd is er weer meer belangstelling voor het handmatig luiden. Het pure handwerk wordt op steeds meer plaatsen in ere hersteld. Nederland kent op dit moment alweer meer dan twintig klokkenluidersgilden. Er loopt zelfs een Europees initiatief om het handmatig klokkenluiden tot Europees Cultureel erfgoed te verheffen.
Vrijwilligers
Het Zwolse gilde heeft op dit moment 18 vrijwilligers als luider, die bij diverse gelegenheden de klokken van de Onze Lieve Vrouwetoren (de ‘Peperbus’) in beweging zetten. Vijf van hen zijn luidmeester. Zij hebben de regie over een luiding en luiden dan zelf niet mee.
▷ Het Klokkenluidersgilde Zwolle