Moderne Devotie
De geestelijke stroming van de Moderne Devotie bloeide in de 14e en 15e eeuw. De stichter, Geert Grote (1340-1384), was werkzaam in Deventer. Daar opende hij het eerste klooster.
Het hoofdklooster stond in Windesheim, net buiten Zwolle. De kloosters die daarna gesticht zijn vielen onder de 'Orde van Windesheim'. Op haar hoogtepunt waren er meer dan 100 kloosters gesticht over NoordEuropa.
In de Fratershuizen, die ook door de "Broeders des gemenen levens" werden gesticht, in de Praubstraat, werden boeken gekopieerd. Er was een Latijnse school van meester Joan Cele (1350-1417). Door zijn onderwijsmethode werd rector Cele bekend in heel Europa. Zwolle was toen al een studentenstad. De studenten werden gehuisvest in de Fratershuizen. Dat waren het 'Domus Parvum' en het 'Domus Clericorum' in de Praubstraat.
Beroemd werd de kloosterling Thomas a Kempis (1380-1471), die in het klooster op de Nemelerberg, Bergklooster, zijn wereldberoemde geschrift "De Imitatione Christi" (De Navolging van Christus) schreef. Het boek is wereldwijd in vele talen verspreid, en na de bijbel het meest gelezen boek uit de christelijke traditie. Tot op heden is het boek verkrijgbaar en wordt nog veel gelezen. Het grootste deel van zijn leven heeft Thomas in het klooster gewoond.
