De IJsselbrug en het carillon

Wat heeft de IJsselbrug met het carillon te maken? Van het fonds dat door de Zwolse burgerij bijeengebracht was voor de realisering van de IJsselbrug, bleef een aanzienlijke som geld over. De overgebleven middelen zijn toen in overeenstemming met de wens van de burgerij bestemd voor een Zwols carillon.
De leden van het college en de gasten bleven bij de feestelijke opening niet beneden staan. In vol ornaat werd de wenteltrap naar boven overwonnen. Zij bekeken ook de speeltrommel die met het uurwerk en de klokken van het carillon verbonden was. Die trommel was aangesloten op het uurwerk met een automaat en liet zo elk kwartier van zich horen. Later heeft men bedacht dat zo'n speeltrommel maar ouderwets en moeilijk te onderhouden was en werd overgeschakeld naar elektrische en elektronische oplossingen.


Bij de opening in 1930 werd er een carillonwedstrijd georganiseerd. Op deze foto is ook de organist van de Grote of St. Michaëlskerk te zien; rechts de eerste man op de voorste rij. Willem Créman was blind en kreeg een arm van zijn buurvrouw. Een jaar later werd hij tot stadsbeiaardier benoemd. Willem Créman was een vooraanstaand organist en beiaarder. Hij werd betrokken bij vernieuwing van de beiaard van het Rijksmuseum. Daaraan werd een fraaie aflevering van het Polygoon Journaal gewijd.
De prachtig gerestaureerde speeltrommel. Ook de snaren zijn weer aangesloten, maar helaas nog niet verbonden met het uurwerk en de klokken.
